Boomziektes en plagen in bomen

De laatste 50 jaar is de variatie aan ziekten en plagen in bomen toegenomen. Belangrijkste oorzaken daarvoor zijn de klimaatverandering, de samenstelling van de bossen en het beheer daarvan. Profiteer van de kennis en ervaring van uw boomspecialist, zodat uw bomen gezond worden én blijven.

Enkele voorkomende ziekten en plagen in bomen:

  • Bacterie- of schimmelinfecties
  • Eikenprocessierups
  • Massariaziekte
  • Teken en ziekte van Lyme
  • Kastanjeziekte
  • (Aziatische) Boktor

De Eikenprocessierups momenteel op één

Al jarenlang zorgt de Eikenprocessierups voor ongemak in de prille zomer. De boom ondervindt hinder, maar zeker ook de mensen die dichtbij de boom met rupsen in de buurt komen. Vooral in de tweede helft van mei en in de maanden juni en juli, als de rupsen hun kenmerkende brandhaartjes hebben, ervaren mensen jeuk en brandblaren. Het bestrijden van de rupsen gebeurt vooral als de bomen of struiken met Eikenprocessierupsen op een plek staan waar veel mensen langs komen. Voor de boom zelf is de Eikenprocessierups niet levensbedreigend.  Sluipvliegen en –wespen maar ook vogels helpen de boom als natuurlijke vijand van de rups.

Zieke boom behandelen ja of nee?


Bomen reageren verschillend op een insectenplaag. Sommigen zijn onschadelijk terwijl andere insecten de boom verzwakken of zelfs doden. In de informatie hieronder kunt u meer informatie vinden over de verschillende ziekten en plagen. Heeft u twijfel of vragen? Schroom niet om contact met ons op te nemen!
Arnold Bogaards
Door

Arnold Bogaards

op 06 Apr 2020

Goeiedag, ik heb een vraag. Ik heb 4 platanen en een border met Annabellen aan de zuidkant van onze tuin. Al een paar jaar heb ik aan 1 kant van de tuin (2 platanen) last van sterk verschompelde bladen. Met name in het voorjaar maar zelfs later in het jaar zie ik dat ze het zwaar hebben. Ze groeien echter wel goed. Het is zowel in 2 van de 4 de platanen, als bij sommige Annabellen. Ik zie verder geen beestjes of luis. Kunnen jullie me helpen deze bomen weer gezond te maken? Ik kan eventueel een foto sturen (van afgelopen zomer). Bedankt! Arnold Bogaards (06-29773070)

Reactie plaatsen